Sunday, January 11, 2015

Percutian ke Ho Chi Minh, Vietnam - episod 1

May 2014 aku bercuti ke Ho Chi Minh, Vietnam..Percutian kali ini agak berbeza sedikit..biasanya aku berjimba dengan kengkawan tapi kali ini trip family..bila trip family..bayangkan lah dengan bebudak kecik comel comot,,otai-otai lagi..so,,trip kali ni kena pakai pakej..sebulan sebelum pergi Vietnam tu,,kami survey2 pakej yang ikut bajet..akhirnya dapatlah satu pakej ni dalam RM500 sekepala tak termasuk tiket flight...pakej ni aku tak tau nama dia,,yang aku tahu nama abang ni abang Zack..dia dah duk kat Vietnam tu dah lama..tapi kejawaan dia masih terserlah..pakej ni sepupu aku punya kawan rekemen..


Kitorang bertolak pepagi buta..pergi kat KLIA2..masa tu KLIA2 baru je bukak..kalut gak lah..sistem canggih sikit.pastu berjalan pon jauh..nak pengsan anak omakkk..solat subuh siap2..akhirnya sampai kat terminal..dan masuk ke dalam flight..dalam 2 jam camtu..sampai la kami ke Ho Chi Minh Airport..sampai je kat Ho Chi Minh tu abg Zack dah tunggu dengan bas..so..naik je la bas..tak payah nak fikir pape..dari airport..kitorang terus di bawa ke pejabat pos besar Vietnam..ambil2 gambar je kat sini..kemudian kami dibawa ke hotel..hotel aku duduk tu nama dia Thien Lien Hotel...rate dia satu malam aku tak tahu..semua masuk dalam pakej..so far,, hotel ni ok la bagi aku..tak de lah best sangat pon..asal boleh tido, selesa..ok la tu.. Sesampai je kat hotel.. Abg Zack suruh kitorang rehat2..solat..dan makan.. Makanan disediakan..memang termasuk dalam pakej tu..makanan halal sebab sedara abang Zack yang masak bawak masuk hotel.

rombongan cik kiah ke Vietnam

pejabat pos vietnam

Dalam pukul 4 camtu kitorang keluar dari hotel..kali ni abg Man pulak bawa round Ho Chi Minh..Abg Man agak cute dan mesra kanak2 sikit..habis menggeletis budak2 kecik tu semua dengan dia..tak paham betul aku..abg Man tunjukkan jalan sekitar Ho Chi Minh..bior tak sesat..sebab esok2 tak kuasa dah dia nak teman..tau je la pompuan bila shopping..tak ingat dunia nokkk..nak pulak murah2,,cantik2,,mau tak nak balik..masa jalan2 tu..ada orang jual kopi sedap..kalau korang pegi Ho Chi Minh, tu benda wajib try. Memang kaw2 kopi dia..pastu kalau orang jual wallet..satu sepuluh ringgit..buat eksyen..cakap tak nak..sebab ko boleh dapat..3 sepuluh ringgit..pastu kalau ada orang jual kacang..baik ko jangan rasa kalau ko tak nak beli..sebab bila saat ko rasa je kacang tu..otomatik ko kena beli..Tu semua ayah aku kena. Senang betul diperdayakan..hohoho..

abg man yang menjadi rebutan. tengok menggeletis je anak buah aku tu..

Pasar Ben Thanh tutup kul 6..so kitorang tak singgah langsung..jalan-jalan sekitar tu je. Sampai malam jugak la kitorang shopping..malam tu balik..mandi, solat apa semua..pastu keluar lagi..pegi pasar malam dia pulak..laju je duit keluar..macam air..pastu kat sana muka orang Malaysia je banyak..kompius.. aku ingat kat Malaysia!Kat pasar malam ni..kalau pandai tawar..memang boleh dapat murah giler..adik aku beli beg deuter banyak-banyak..tah ape dia kautim dengan apek tu..aku pon tak tau la..5 beg jugak dia dapat rembat murah2..

Sedikit info, kat sana diorang pakai dong, dolar dan ringgit malaysia. Rata-rata aku tengok diorang suka pakai duit Malaysia. Sebab lebih senang kot. Tak yah tukar duit dong dan dollar banyak2..pastu..kalau nak tawar menawar.. tanya harga dulu..pastu tawar harga separuh dari harga yang dia cakap tu..kalau dia cakap tak boleh..blah je..banyak lagi kedai lain kat depan tu jual benda yang sama..yang penting buat eksyen dan terus ke kedai lain..biasanya diorang akan panggil balik..dan bagi harga yang kita nak..tak yah buat muka seposen..sia2 je..

Malam tu balik dalam pukul 11..tidur..esok ada trip lain pulak..yang tak bestnya pakej ni..dia tak ada pegi masjid..aku teringin nak tengok masjid diorang..

To be continue..

13 comments:

Jajas said...

wow

:: Mrs.SyahNia :: said...

uiiittt lama nya kita tak bersua..hihi amboi kemain jauh bjalan siap naik kapal terbang..hehe borong byk kain tak..

Alif Haris said...

PAtut la macam nampak akak kat vietnam hri tu.
Haha

Anonymous said...

salam just nak share :) kalau nak pakej ke vietnam starting from rm1274 all include boleh click disini ok? btw NICE sharing. sy baca sampai habis juga hihi

http://wiyatravel.com/pakej-ke-vietnam/

Akmal said...

Hai jika anda berminat untuk percutian ke vietnam 2015, boleh lawati

PAKEJ 2015 JOIN TOUR

PAKEJ GROUND 2015

kami menyediakan pakej berkumpulan atau ground tour tanpa hidden charges. Tq.

trip to the Bandung said...

salam...
maaf tuan / puan saya tumpang share sikit di blog ini
saya agency pelancongan di bandung menawarkan
@kreta untuk city tour bandung
@pakej hotel dan transpot untuk 3malam 4hari minimal 4orang
dengan harga yang sangat berbaloi

untuk yang minat atau nak tanya sila contact

wahtsap +6287821719271
facebool jaya tour bandoeng

Anonymous said...

bole saya tau amek pakej apa?.sy nak pg hcm 1st time ni dgn family. tq!

TIARA TOURS said...

HORAS … !!! JOM KE MEDAN … !!! JOM KE DANAU TOBA … !!!
SALAM KENAL TUAN AND PUAN . MINTA IZIN NAK IKUT PROMOTE KAT BLOG TUAN / PUAN

PERKENALALKAN KAMI DARI AGENCY PELANCONGAN TIARA TOURS INDONESIA. KAMI ADALAH AGENCY PELANCONGAN YANG BER LICENSED DAN PROFESSIONAL. KAMI MENAWARKAN PAKEJ – PAKEJ MELAWAT MURAH KE MEDAN, DANAU TOBA, BERASTAGI DAN TEMPAT – TEMPAT SHOPPING MURAH DI BANDAR MEDAN, DAN PAKEJ LAWATAN LAINNYA KE PADANG, BUKIT TINGGI, BANDA ACEH, PULAU SABANG, JAKARTA , BANDUNG, JOGYAKARTA , BALI, LOMBOK, MAKASAR, BUNAKEN, MENADO, TORAJA.

PAKEJ KAMI DESIGN SANGAT MENARIK, HEMAT DENGAN LAYANAN BEST, PASAL PERHIKMATAN KAMI DISOKONG BEBERAPA UNIT KERETA BARU DAN BUS PERSIARAN.

DISINI KAMI BAGIKAN PAKEJ MELAWAT KE MEDAN DAN KE DANAU TOBA, PROGRAM 04 HARI / 03 MALAM ( FULL SERVICE ) TAK ADA EXTRA BAYAR.
TAK ADA TIPU – TIPU !!!
HARGA PAKEJ HANYA 380 ( MINIMAL 10 ORANG)

ITINERAY :

DAY 1 : ARRIVAL – SIANTAR – PARAPAT
ARRIVAL AT KUALANAMU INTERNATIONAL AIRPORT. AFTER CUSTOMS CLEARANCE, MEET OUR TOUR GUIDE/DRIVER WHO WILL TAKE YOU TO START THE TOURS BY USING TOURIST COACH OR VAN. TRANSFER TO THE RESTAURANT FOR YOUR LUNCH. DEPART TO PARAPAT ALONG THE ROAD WHICH OFFERS THE ENDLESS VIEW OF RUBBER AND OIL PALMS PLANTATIONS THROUGH THE JOURNEY. STOP SHOULD BE MADE AT PEMATANG SIANTAR FOR SHOPPING OF LOCAL PRODUCT SUCH AS KACANG TUMBUK “TING TING, TENG TENG”, OTHER SNACKS ETC. ARRIVED IN PARAPAT THEN CHECK IN TO HOTEL. THE REST OF THE DAY IS FREE ON YOUR OWN LEISURE. DINNER WILL AT RESTAURANT

DAY 2 : SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI
BREAKFAST AT HOTEL. BY BOAT / FERRY VISIT TOMOK VILLAGE, TO SEE THE TOMBS OF THE KING OMPU SIDABUTAR & SHOPPING PLACE. AMBARITA VILLAGE, TO SEE THE TRADITIONAL BATAK VILLAGE WITH ANCIENT MEGALITHIC FURNITURES. RETURN TO PARAPAT FOR LUNCH AT LOCAL RESTAURANT. AFTERWARDS PROCEED TO BERASTAGI–A MOUNTAINS RESORT WITH IT’S REFRESHING WEATHER AND MAGNIFICENT MOUNTAINS SCENERY WHICH HAS AN ABUNDANCE OF FLOWERS, VEGETABLES AND FRUITS. EN-ROUTE STOPS AT PANORAMA SIMARJARUNJUNG , SIPISO-PISO WATERFALL. ARRIVED IN BRASTAGI THEN TO VISIT THE CENTRAL FRUITS MARKET (SHOPPING PLACE). AFTERNOON CHECK IN TO HOTEL. DINNER WIL BE SERVED IN RESTAURANT.

DAY 3 : BERASTAGI – MEDAN
AFTER BREAKFAST. PROCEED FOR TWO HOURS DOWN THE HILL TO MEDAN. VISIT LUMBINI PARK. ARRIVAL IN MEDAN CITY SIGHT SEEING TO VISIT A SEVERAL INTEREST SUCH AS THE MAIMOON PALACE, AL-MATSHUN GRAND MOSQUE. LUNCH AT THE LOCAL RESTAURANT, AND THEN PROCEED TO THE SHOPPING AREAS AS FOLLOW DANAR HADI BATIK EMPERIUM AND OTHERS WHOLE BATIK SELLERS IN MEDAN, INCLUDING TO PASAR IKAN MARKET AND MALLS. CHECK IN TO HOTEL FOR ACCOMMODATION. DINNER AT RESTAURANT.

DAY 4 : HOTEL – AIRPOR
AFTER BREAKFAST AT HOTEL. FREE PROGRAM UNTIL TIME TRANSFER TO THE AIRPORT FOR YOUR FLIGHT HOME.

SERVICES TERMASUK :
1. TRANSPORT
2. PEMANDU PELANCONGAN
3. HOTEL 3 BINTANG
4. BREAKFAST 3X
5. MAKAN TENGAH HARI 3X
6. DINNER 3X
7. SEWA KAPAN KE SAMOSIR ISLAND
8. KARCIS / TIKET MASUK KE TEMPAT MENARIK
9. MINERAL WATER

BILA NAK MELAWAT KE MEDAN, SILA HUBUNGI DAN TEMPAH PAKEJ DI :
TIARA TOURS INDONESIA
JLN. PANGLIMA DENAI NO. 76 MEDAN, 20227
LICENSED : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
TEL/FAX : +6261 - 733 59 765
EMAIL : TIARATOURSINDONESIA@GMAIL.COM.
HP / WA +6281383535091
HP / WA +6285358982828
HP / WA +6285762820068

TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN
TOYOTA AVANZA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
SUZUKI ERITGA (05 ORANG ) MYR 155 / HARI
INOVA REBORN (05 ORANG ) MYR 175 / HARI
ISUZU ELF (11 ORANG ) MYR 235 / HARI
TOYOTA HIACE (11 ORANG ) MYR 320 / HARI
MEDIUM BUS ( 27 ORANG ) MYR 500 / HARI

NOTE :
HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL


السيد محمود said...



شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

السيد محمود said...


شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف



السيد محمود said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

السيد محمود said...


توفر الشركة لعملاؤها الكرام الكثير من خيارات و برامج عمليات تنظيف المنازل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
وخبرتنا العملية و استطلاعنا الدائم لسوق خدمات تنظيف الشقق يؤكد لكم عملاؤنا الكرام انكم حتما ستجدون ما يناسب
احتياجاتكم ضمن شرائحنا المختلفة والمتعددة المصممة خصيصا لتلبى مختلف احتياجاتكم فى اعمال تنظيف المنازل بالجبيل
تنظيف المنازل بالقطيف انتشر بكثرة بين الناس لضمان الحصول على افضل اسعار تنظيف الشقق ذلك لأن شركات التنظيف لديها من
العمالة ما يكفي لأنجاز المهام فى اقل مدة زمنية، ايضاَ كل شركة تنظيف من المفروض ان يتوفر بها ماكينات تنظيف مخصصة فى
تنظيف الفلل و تنظيف القصور ونظافة المنازل وكل ماكينة تنظيف تقوم بمهام معينة يصعب على ربة المنزل القيام بها بمفردها
مثل تنظيف القماش و لهذا يفضل إسناد المهمة إلي افضل شركة تنظيف منازل بالقطيف شركة تاج الافضل دائما 0551844053
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

السيد محمود said...



شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء

شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر