Sunday, January 11, 2015

Percutian ke Ho Chi Minh, Vietnam - episod 1

May 2014 aku bercuti ke Ho Chi Minh, Vietnam..Percutian kali ini agak berbeza sedikit..biasanya aku berjimba dengan kengkawan tapi kali ini trip family..bila trip family..bayangkan lah dengan bebudak kecik comel comot,,otai-otai lagi..so,,trip kali ni kena pakai pakej..sebulan sebelum pergi Vietnam tu,,kami survey2 pakej yang ikut bajet..akhirnya dapatlah satu pakej ni dalam RM500 sekepala tak termasuk tiket flight...pakej ni aku tak tau nama dia,,yang aku tahu nama abang ni abang Zack..dia dah duk kat Vietnam tu dah lama..tapi kejawaan dia masih terserlah..pakej ni sepupu aku punya kawan rekemen..


Kitorang bertolak pepagi buta..pergi kat KLIA2..masa tu KLIA2 baru je bukak..kalut gak lah..sistem canggih sikit.pastu berjalan pon jauh..nak pengsan anak omakkk..solat subuh siap2..akhirnya sampai kat terminal..dan masuk ke dalam flight..dalam 2 jam camtu..sampai la kami ke Ho Chi Minh Airport..sampai je kat Ho Chi Minh tu abg Zack dah tunggu dengan bas..so..naik je la bas..tak payah nak fikir pape..dari airport..kitorang terus di bawa ke pejabat pos besar Vietnam..ambil2 gambar je kat sini..kemudian kami dibawa ke hotel..hotel aku duduk tu nama dia Thien Lien Hotel...rate dia satu malam aku tak tahu..semua masuk dalam pakej..so far,, hotel ni ok la bagi aku..tak de lah best sangat pon..asal boleh tido, selesa..ok la tu.. Sesampai je kat hotel.. Abg Zack suruh kitorang rehat2..solat..dan makan.. Makanan disediakan..memang termasuk dalam pakej tu..makanan halal sebab sedara abang Zack yang masak bawak masuk hotel.

rombongan cik kiah ke Vietnam

pejabat pos vietnam

Dalam pukul 4 camtu kitorang keluar dari hotel..kali ni abg Man pulak bawa round Ho Chi Minh..Abg Man agak cute dan mesra kanak2 sikit..habis menggeletis budak2 kecik tu semua dengan dia..tak paham betul aku..abg Man tunjukkan jalan sekitar Ho Chi Minh..bior tak sesat..sebab esok2 tak kuasa dah dia nak teman..tau je la pompuan bila shopping..tak ingat dunia nokkk..nak pulak murah2,,cantik2,,mau tak nak balik..masa jalan2 tu..ada orang jual kopi sedap..kalau korang pegi Ho Chi Minh, tu benda wajib try. Memang kaw2 kopi dia..pastu kalau orang jual wallet..satu sepuluh ringgit..buat eksyen..cakap tak nak..sebab ko boleh dapat..3 sepuluh ringgit..pastu kalau ada orang jual kacang..baik ko jangan rasa kalau ko tak nak beli..sebab bila saat ko rasa je kacang tu..otomatik ko kena beli..Tu semua ayah aku kena. Senang betul diperdayakan..hohoho..

abg man yang menjadi rebutan. tengok menggeletis je anak buah aku tu..

Pasar Ben Thanh tutup kul 6..so kitorang tak singgah langsung..jalan-jalan sekitar tu je. Sampai malam jugak la kitorang shopping..malam tu balik..mandi, solat apa semua..pastu keluar lagi..pegi pasar malam dia pulak..laju je duit keluar..macam air..pastu kat sana muka orang Malaysia je banyak..kompius.. aku ingat kat Malaysia!Kat pasar malam ni..kalau pandai tawar..memang boleh dapat murah giler..adik aku beli beg deuter banyak-banyak..tah ape dia kautim dengan apek tu..aku pon tak tau la..5 beg jugak dia dapat rembat murah2..

Sedikit info, kat sana diorang pakai dong, dolar dan ringgit malaysia. Rata-rata aku tengok diorang suka pakai duit Malaysia. Sebab lebih senang kot. Tak yah tukar duit dong dan dollar banyak2..pastu..kalau nak tawar menawar.. tanya harga dulu..pastu tawar harga separuh dari harga yang dia cakap tu..kalau dia cakap tak boleh..blah je..banyak lagi kedai lain kat depan tu jual benda yang sama..yang penting buat eksyen dan terus ke kedai lain..biasanya diorang akan panggil balik..dan bagi harga yang kita nak..tak yah buat muka seposen..sia2 je..

Malam tu balik dalam pukul 11..tidur..esok ada trip lain pulak..yang tak bestnya pakej ni..dia tak ada pegi masjid..aku teringin nak tengok masjid diorang..

To be continue..

7 comments:

Jajas said...

wow

:: Mrs.SyahNia :: said...

uiiittt lama nya kita tak bersua..hihi amboi kemain jauh bjalan siap naik kapal terbang..hehe borong byk kain tak..

Alif Haris said...

PAtut la macam nampak akak kat vietnam hri tu.
Haha

Anonymous said...

salam just nak share :) kalau nak pakej ke vietnam starting from rm1274 all include boleh click disini ok? btw NICE sharing. sy baca sampai habis juga hihi

http://wiyatravel.com/pakej-ke-vietnam/

Akmal said...

Hai jika anda berminat untuk percutian ke vietnam 2015, boleh lawati

PAKEJ 2015 JOIN TOUR

PAKEJ GROUND 2015

kami menyediakan pakej berkumpulan atau ground tour tanpa hidden charges. Tq.

trip to the Bandung said...

salam...
maaf tuan / puan saya tumpang share sikit di blog ini
saya agency pelancongan di bandung menawarkan
@kreta untuk city tour bandung
@pakej hotel dan transpot untuk 3malam 4hari minimal 4orang
dengan harga yang sangat berbaloi

untuk yang minat atau nak tanya sila contact

wahtsap +6287821719271
facebool jaya tour bandoeng

Anonymous said...

bole saya tau amek pakej apa?.sy nak pg hcm 1st time ni dgn family. tq!